kule vinc nasil sokulur

Kule Vinç Nasıl Sökülür?

Kule Vinç Nasıl Sökülür?

Kule vincin nasıl söküleceği konusunda mutlaka söküm işinin yine kurulumu yapan aynı uzaman ekip tarafından yapılması son derece önemli bir konudur. Kule vinç kurulumu ne kadar risk taşıyorsa sökme de kolay gibi görünse de riskler içerir.

Vinç operatörü ne kadar maaş alır? Yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Kule Vinç Nasıl İndirilir?

Kule vincin aşağıya nasıl indirileceği konusunda vinç kurulum ekibi aşağıdaki sıralama ile planlama yapmalıdır:

  • Kule vincin tamamen işinin bittiğine emin olunmalıdır.
  • Kule vinç kurulum temelinde hasar olup olmadığına veya tabanda göçme olup olmadığına bakılmalıdır.
  • Kule vinç aşağı inerken aynı zamanda söküm olacağı için kule vinç kol çapı kadar alanda kesinlikle inan veya hasara müsait bir şey olmamalı.
  • Kule vinç yükselti parçaları şayet müsaitlik varsa başka bir kule vinç ile desteklenerek hızlı sökülebilir.
  • Kule vinç indirilirken çıkan parçalar inşaat alanında değil hemen taşıma yapılacak kamyon içerinde istiflenmelidir.
  • Kule vinç operatörü vinç sökülmeden veya yerine başka bir operatör gelmeden kabinden ayrılamaz.
  • Kule vinç söküm zaman planı iyi yapılmalı söküm mutlaka aynı gün içinde ve hava kararana kadar tamamlanmalıdır.
  • Yarım sökülmüş vinç kule üstü emniyetsiz şekilde açıkta bırakılmamalıdır.

Kule Vinç Parçaları Nasıl Taşınır?

Kule vincin sökülen parçalarının taşınması için vinç kurulum firmaları genellikle büyük kamyon veya üstü açık tırlar kullanırlar. Kule vinç yeri geldiğinde tüm parçaları ile 50-70 tonu aşabilir. Bu sebeple de kule vincin kabin ve tüm ekipmanlarını tek tırda taşımak mümkün olmayabilir.

Bu durumda kule vinç parçaları ayrı tırlarda istiflenebilir. Ancak burada bir kule vinç ile diğer kule vinç parçalarının kesinlikle birbirine karıştırılmaması gerekir. Kule vincin kule parçalarının genellikle 5-6 yılda bir değiştirilmesi özellikle metal yorgunluğu riskini ortadan kaldırmak açısında önemlidir. Bu açıdan özellikle eski ve yeni kule vinç parçalarının birbirine karıştırılması ileride sakıncalı durumlara sebep olabilir.

Vinç operatör belgesi alma koşullarına bakabilirsiniz.

Kule Vinç Sökme ve Güvenli Olarak Nasıl Kullanılır?

Kule vincin kullanılması sırasında uyulması gereken güvenlik kuralları operatör notlarında ve inşaat yönetmeliklerinde yer almaktadır. Kule vinç inşaatın en riski ekipmanıdır ve kullanımı katı kurallara tabidir. Kule vinç güvenlik kurallarının başlıcaları şu şekildedir:

  • Kule vinç ancak G sınıfı kule vinç operatörü kişilerce kullanılır. Bunun dışında kişilerce kullanılmasının cezai ve hukuki yaptırımları vardır.
  • Kule vinç çalışırken kule kolu çapın da gerekli olmadıkça işçi veya personel bulunmamalıdır. Burada görev icabı bulunan personelin de koruyucu kask vb. koruma ekipmanlarının tam olması gerekir.
  • Şiddetli rüzgar vb. hava şartlarında kule vincin çalışıp çalışmayacağına inşaat şefi veya teknik mühendisler risk değerlendirmesi yaparak karar verir.
  • Kule vinci operatörü şiddetli hava şartlarında şantiye şef, çalışma onayı vermesine rağmen çalışmayı riskli görürse işi iptal edip vince çıkmama kararı alabilir. Bu sebeple vinç operatörüne yaptırım uygulanamaz.

Kule Vinç Sökme Kim Yapar?

Kule vinci sökebilecek kişiler öncellikle kule vinç firmasının teknik personelidir. Kule vinç sökümü sırasında söküme mutlaka firma yetkili teknisyenlerinin eşlik etmesi gerekir. Kule vinç sökümü sırasında ortaya çıkabilecek kazaların çok ağır sonuçları olabilir. İnsan hayatının tehlikeye girmesi bir yana kule vinç kazalarının maddi boyutu bile çok büyük para ve zaman kayıplarına yol açabilir.

Kule vinç sökümü sırasında teknik uzamanlar vincin durumundan hava şartlarına ve rüzgarın hızına kadar her şeyi hesaba katmalıdır. Özellikle çok yüksek irtifada çalışma yapılıyorsa riskler daha da artacaktır Diğer yandan eliklerin esnemesine sebep olan hava sıcaklığı vb. etkenlerin de dikkate alınması gerekir.

Tıkla Ara
Whatsapp
1
Size nasıl yardımcı olabiliriz ?
Merhabalar,

Size nasıl yardımcı olabiliriz ?