Hangi Alanlarda Vinç Kullanılır?
Vinç kullanımında temel amaç insanların kendi başlarına kaldırmaları mümkün olmayan devasa yüklerin kaldırılmasıdır. Bahse konu yüklerin kaldırılması, yatay olarak bir yerden bir başka bir yere taşınması, kaldırılan yüklerin yerleşmeleri gereken yerlere indirilmeleri gibi işler vinç kullanımı ile gerçekleştirilir.
Vinçler yaklaşık 2000 yıldır insanlar çeşitli alanlarda hizmet ediyorlar. Ortaçağlarda kilise ve saray yapımında, kullanım alanı bulurken, günümüzde çok daha çeşitli sahalarda kullanılmaktadırlar.
Ayrıca vinç nasıl kurulur? Yazımızı okuyabilirsiniz.
Vinçlerin kullanılmasının şart olduğu alanlar şunlardır:
Bu tarz işlerde vinç olmadan çalışmanın yürütülebilmesi düşünülemez.
Kule vinç adından anlaşılacağı gibi çok yükseğe kadar çıkabilir. Bu nedenle de daha çok gökdelenlerin ya da çok yüksek binaların inşasında kullanılırlar. En uzun vinç çeşidi, kule vinçtir. Bu türde vinçler ankraj cıvataları kullanılarak beton zemine monte edilir. Böylece çok ağır yüklerin kaldırılması esnasında vinç kullanımı ile dengenin bozulması önlenir.
Yükleyici vinç olarak kullanılan vinçlerin temel amacı kamyonların yüklenip, boşaltılmasıdır. Bunun yanı sıra çok ağır yüklerin, girilmesi yasak bölgelere yerleştirilmesi ya da oradan alınması için de kullanılabilirler. Kullanımları diğer vinçlere oranla daha kolaydır.
Mobil vinç türündeki vinçler de diğerleri gibi ağır yüklerin kaldırılması amacı ile kullanılabilir. Bu vinç türünün diğer vinçlere göre avantajı, ulaşılması zor kısımlara ulaşma konusunda diğer vinç türlerinden çok daha esnek olmasıdır.
Gezer vinç olarak kullanılan vinçler piyasada asma vinç olarak da adlandırılır. Daha çok fabrikalarda kullanım alanı bulurlar ve çok ağır yükleri kaldırırlar.
Halatlı vinçler en çok köprü yapımında kullanılırlar. İki kule noktası arasına gerili bulunan halatlar sayesinde hareketini sürdürür. Bu iki kule arasındaki mesafenin 200 metreye kadar ulaştığı durumlar olabilmektedir.
Teleskopik vinçlerin bumları kendi içine katlanabilir. Bu mekanizma ile uzayıp, kısalabilirler. Maksimum yük kaldırma kapasiteleri 55 tona kadar çıkabilir.
Sabit vinçler kullanım alanı olarak en çok fabrika, garaj ya da limanlarda tercih edilirler. Hareketsiz sabit vinçler oldukları için iş sürekliliği olan yerler için ideal sayılırlar.
Vinç ehliyeti nasıl alınır? Yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Paletli vinç olarak kullanılan iş makinelerinin avantajı her tür arazide çalışabilecek şekilde tasarlanmış olmasıdır. Çok ağır ve süreklilik isteyen işler için özellikle paletli vinç tercih edilir.
Lastik tekerlekli vinçler kullanılacağı zaman kamyon üzerine konumlandırılmış olarak kullanılırlar. Bu nedenle kullanım alanları sınırlıdır.
Lastik tekerlekli vinçler çok ağır yük kaldırılmasında, yumuşak sahalarda ya da süreklilik arz eden işler için tercih edilmemelidir.
Ray üzerinde gidip gelen vinç olarak kullanılan iş makinaları, sadece rayda hareket halinde oldukları için hareket yetenekleri çok fazla değildir. En fazla 40 tona kadar yük kaldırabilirler. Raylı vinçlerin kullanım alanları fabrikalar, madenler ve limanlardır.
Sepetli vinçlerin kullanım alanı şunlardır:
Sepetli vinç kullanımı ile çok yüksekte yapılan çalışmalarda ölümlü kaza riskinin en aza indirilmesi hedeflenmektedir.